ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΛΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΡΙΣΤΕΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ

Αξιότιμοι επιστήμονες, Ευρωβουλευτή κυρία Μαριλένα Κοππά, εκπρόσωποι τύπου, αγαπητά μέλη μας, φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζω στην Ημερίδα του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» με θέμα «Η εξωσωματική στη νέα δεκαετία».

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ή ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σύμφωνα με τον επιστημονικό όρο, είναι η σωτήρια μέθοδος της ιατρικής επιστήμης που στόχο έχει να βοηθήσει   τους υπογόνιμους ανθρώπους να αποκτήσουν το πολυπόθητο παιδί που ονειρεύονται. Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μία  επώδυνη, επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία, αφού απαιτεί μεγάλο απόθεμα βιολογικών, ψυχικών, ηθικών και οικονομικών δυνάμεων.
Η ασύμμετρη πληροφόρηση, η απουσία νομικού πλαισίου, ο στιγματισμός,  η οικονομική αιμορραγία και η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη οδήγησαν είκοσι ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, τον Ιανουάριο του 1995, στην απόφαση να ιδρύσουν το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας Κυβέλη με κύριο καταστατικό σκοπό την υποστήριξη των υπογόνιμων πολιτών και την ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το φόβο που επικρατούσε για το στιγματισμό, δεν βρίσκονταν ούτε είκοσι υπογόνιμα άτομα όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία για την ίδρυση σωματείων, γι’ αυτό προσχώρησαν στο Σωματείο συγγενείς και φίλοι των ιδρυτών που θέλησαν να βοηθήσουν. Η ζωγράφος Ελένη Μωραϊτου, ιδρυτικό μέλος μας και από τις πρώτες Ελληνίδες που γέννησε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, έφτιαξε το λογότυπο του Σωματείου που απεικονίζει τη θεά Κυβέλη με τα λιοντάρια, εμπνεόμενη από την μυθολογία που την θέλει θεά της άγριας φύσης, κόρη της Γης και του Ουρανού, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα της Εστίας, της Δήμητρας, της Ήρας, του Ποσειδώνα, του Άδη και του Δία. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν στο δικηγορικό γραφείο του κ. Δημήτρη Τσιτσιλώνη ιδρυτικού μέλους,  αλλά η δυσκολία στην εξεύρεση πόρων και οι αντίξοες συνθήκες δεν εμπόδισαν την πλούσια δραστηριότητα του Κυβέλη από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, αφού από τον Ιούλιο του 1995 συμμετείχαμε στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Σωματείων Υπογόνιμων Πολιτών I.F.I.P.A. στην Αυστραλία, όπου ενταχθήκαμε ως πλήρες μέλος το 1998. Από το  καλοκαίρι του 1998 το Σωματείο στεγάζεται στα γραφεία του, επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 8 στην Αθήνα.

Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, το Κυβέλη είναι :
• Δημοκρατικό, γιατί κάθε διετία γίνονται εκλογές και αλλάζει η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Κυβέλη ανήκει σε όλα τα μέλη του και δεν είναι προσωποκεντρικό, άλλωστε στα δεκαπέντε χρόνια του Κυβέλη υπήρξαν έξι Πρόεδροι.

• Αυτόνομο, γιατί το Κυβέλη στεγάζεται σε δικό του χώρο, τον οποίο μισθώνει.
• Ανεξάρτητο, γιατί το Κυβέλη παρέχει πληροφορίες και ενημέρωση στα μέλη του, αλλά για λόγους δεοντολογίας, δεν τα κατευθύνει σε Μονάδες εξωσωματικής ή γιατρούς.
• Εθελοντικό, γιατί τα μέλη του Δ.Σ. εργάζονται εθελοντικά με μόνη ανταμοιβή τους τη χαρά και την αγάπη που εισπράττουν από τα ζευγάρια που με τη βοήθειά μας επιτυγχάνουν το στόχο τους,
• αλλά κυρίως είναι ανθρωποκεντρικό  αφού στόχος μας είναι ο υπογόνιμος συνάνθρωπός μας. Το Κυβέλη πάνω απ’ όλα είναι μια ζεστή αγκαλιά ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους που σκοντάφτουν στο Γολγοθά της υπογονιμότητας και ζητούν στήριξη και παρηγοριά να ξανασηκωθούν.

Το Κυβέλη κατά την διάρκεια της δημιουργικής δεκαπενταετούς πορείας του, σε μία αέναη προσπάθεια να εκπληρώσει τους στόχους του έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών όπως :

• Ανακοινώσεις  και συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
• Προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στην τηλεόραση
• Υπομνήματα και επιστολές διαμαρτυρίας σε Πρωθυπουργούς,  αρμόδιους Υπουργούς, βουλευτές, οργανισμούς και Μ.Μ.Ε.
• Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης
• Διοργάνωση Ημερίδων και ομιλίες σε ημερίδες και συνέδρια
• Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή fora
• Συμμετοχή σε Επιτροπές για σύνταξη νομοσχεδίων
• Εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Η μεγαλύτερη επιτυχία  μας ήταν όταν μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις του Κυβέλη, το ΙΚΑ αποφάσισε την πλήρη κάλυψη των φαρμάκων για ορισμένο αριθμό κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, πέραν του μικρού χρηματικού επιδόματος που χορηγούσε μέχρι τότε, απόφαση που προοδευτικά υιοθετούν και άλλα Ταμεία.

Ακόμα, το Σωματείο «Κυβέλη» στην μέχρι τώρα πορεία του πέτυχε η συνέβαλε:

• Στην δημιουργία του Νομικού πλαισίου που διέπει την  εξωσωματική – Nόμος 3089/2002 περί ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και Νόμος  3305/2005 για την εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
• Στην εν γένει γνωστοποίηση του προβλήματος στο ευρύ κοινό.
• Στη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Ι.Υ.Α. όπου συμμετέχουν ιδρυτικά μέλη μας.
• Τη παροχή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης στα μέλη μας, δύο φορές τον μήνα στα γραφεία μας, με την  ψυχολόγο μεταπτυχιακής ειδίκευσης κ. Θεοδοσία Καραγιάννη.
• Τη παροχή πληροφοριών μέσω της ιστοσελίδας του Σωματείου www.kyveli.gr, η οποία ενημερώνεται συνεχώς.
• Την οικονομική υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ζευγαριών με την μορφή παροχών από τις μονάδες, δωρεάν η επιχορηγούμενων κύκλων εξωσωματικής.
• Την οργάνωση ημερίδων με την συμμετοχή επιστημόνων που ασχολούνται με την εξωσωματική για την πλήρη ενημέρωση του κοινού στα θέματα της υπογονιμότητας.

Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα που έχει να επιδείξει το Κυβέλη είναι τα παιδάκια μας, τα «κυβελάκια μας» όπως εμείς συνηθίζουμε να τα λέμε, που ήλθαν στις ζωές των μελών μας είτε με ομόλογη είτε με ετερόλογη εξωσωματική, είτε από παρένθετη μητέρα, είτε με υιοθεσία, είτε με αναδοχή…είναι όλα τους παιδιά μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυβέλη που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 6ης Μαΐου 2009,  προσπαθώντας να φανεί αντάξιο των προσδοκιών των εκατοντάδων μελών του, αλλά και ισάξιο με τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια τα οποία διήνυσαν μια επιτυχή θητεία, συνέχισε τις ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης στα γραφεία του Σωματείου κάθε πρώτη και τρίτη Τετάρτη του μήνα και  υλοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

• Συμμετοχή της προέδρου, της ψυχολόγου μας και μελών μας σε τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων του ΑLTER και της ΕΡΤ.
• Συνεντεύξεις μελών μας και δημοσιεύσεις στα περιοδικά ΙΝ VITRO και Healthy Woman.
• Εκτύπωση και διανομή φυλλαδίων και ημερολογίων του Κυβέλη στις Μονάδες εξωσωματικής,  στα μέλη και σε κεντρικά σημεία των Αθηνών.
• Έναρξη της καινούριας ιστοσελίδας του Κυβέλη www.kiveli.gr όπου θα βρείτε, άρθρα με τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωσωματική από έγκριτους επιστήμονες του χώρου, προσωπικές ιστορίες μελών, νέα και ανακοινώσεις του Σωματείου, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές άλλες  χρήσιμες πληροφορίες
• Κατάθεση αιτήματος και φακέλου στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, προκειμένου το Κυβέλη να λάβει ειδική πιστοποίηση, ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο Νομάρχης Αθηνών εισηγήθηκε τη χορήγηση της ειδικής πιστοποίησης του Κυβέλη διαβιβάζοντας την με τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .
• Κατάθεση επιστολής και ενημερωτικού υλικού στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Εγγραφή του σωματείου Κυβέλη ως εταιρικό μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σωματείων Υπογόνιμων Πολιτών «Fertility Europe» και αίτηση υποψηφιότητας με κατάθεση φακέλου για ένταξη ως πλήρες μέλος.
Επειδή το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται αφενός στην προστασία των υπογόνιμων πολιτών από αντιεπαγγελματίες του χώρου και αφετέρου στη οικονομική αιμορραγία που υφίστανται, προτεραιότητά μας είναι η άσκηση πίεσης στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με επιστολές διαμαρτυρίας και ει δυνατόν παραστάσεις ενώπιον των πολιτικών ηγεσιών, αφενός για την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίζει τις προδιαγραφές για την χορήγηση άδειας και λειτουργίας των μονάδων εξωσωματικής  και αφετέρου για την πλήρη κάλυψη των υπέρογκων εξόδων της εξωσωματικής γονιμοποίησης από  το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι επόμενες δράσεις  που έχει προγραμματίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυβέλη  είναι :

• Συμμετοχή της ομιλούσας, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυβέλη, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Σωματείων Υπογόνιμων Πολιτών «Fertility Europe», που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου 2010 στη Βιέννη, όπου θα συμμετέχουν Σωματεία από είκοσι επτά ευρωπαϊκές χώρες.
• Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης με ποικίλες δράσεις, την 15η Ιουνίου 2010, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υπογονιμότητα.
• Συμμετοχή του Κυβέλη με εκπρόσωπό του, στο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ΕSHRE), που θα γίνει τον Ιούνιο 2010 στη Ρώμη.
•  Δημιουργία βιβλιοθήκης με εγχειρίδια έγκριτων επιστημόνων του χώρου της εξωσωματικής, στα γραφεία του Κυβέλη για χρήση από τα μέλη μας.
• Συνεντεύξεις και ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το επίμαχο θέμα της υπογονιμότητας.
• Χορήγηση δωρεάν ή επιχορηγούμενων κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης για τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη μας, οι οποίοι αποτελούν ευγενικές χορηγίες ιατρών που μας στηρίζουν.

Για τις παραπάνω ενέργειες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και άρθρα στη ιστοσελίδα μας, την οποία σας συνιστώ να επισκέπτεστε συχνά.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυβέλη θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά
• την φαρμακευτική εταιρία Schering Plough και ιδιαιτέρως τη κυρία Αλεξάνδρα Γιώτη που βρίσκεται στο πλευρό μας αθόρυβα  εδώ και χρόνια,
• την φαρμακευτική εταιρία Merck Serono και ιδιαιτέρως τον κύριο Παπαφράγκου, αρωγό του Κυβέλη,
• τους ομιλητές μας που μας τιμούν με την παρουσία τους,
• τους γυναικολόγους κ.κ. Θεοδόσιο Αρκουλή, Ηλία Γάτο, Τρύφωνα Λαϊνά Θέμη Μαντζαβίνο, Μηνά Μαστρομηνά και Θάνο Παράσχο, για την έμπρακτη συμπαράστασή τους,
• τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του Κυβέλη για την κοινωνική  προσφορά τους και ιδιαιτέρως τις κυρίες που χρημάτισαν πρόεδροι : την κ. Σοφία Παπαμάργαρη – Τσιτσιλώνη ως ιδρυτικό μέλος και πρώτη εκλεγείσα Πρόεδρο, την κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου η οποία επέτυχε την πρώτη χορηγία για τη στέγαση του Κυβέλη σε δικό του χώρο και την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και την κ. Βασιλική Μυσίρη .
• την κ. Στέλλα Καρανίκα – Κεραμιδά από την Θεσσαλονίκη, μόνιμο εκπρόσωπό μας στη Βόρειο Ελλάδα επί σειρά ετών,
• τους επιστημονικούς συνεργάτες του Κυβέλη,  κ.κ. Χάρη Καζλαρή Βιολόγο Διδάκτορα και ιδρυτικό μέλος και Σταύρο Γρανούζη Κλινικό Ψυχολόγο, για την εθελοντική προσφορά τους, καθώς και την κ. Θεοδοσία Καραγιάννη Ψυχολόγο μεταπτυχιακής ειδίκευσης για την υψηλού επιπέδου επιστημονική εργασία που μας παρέχει,
• τα μέλη του Κυβέλη που βοηθούν εθελοντικά όποτε παραστεί ανάγκη, ενδεικτικά αναφέρω τη Χριστίνα Μπάτρη, τον Δημήτρη Ακράτο, τον Ηλία Γεωργίου, τον Γιάννη Λαζάρου, το Νίκο Ξένο, τον Στέλιο Χατζηγιάννη και τη Μαρία Μαρκοπούλου, την Έφη Σουλελέ, τη Λιάνα Αγγελοπούλου, τη Τζένη Τσαμαντάκη, την Ειρήνη Τουντασάκη……όλους,
• όλα τα μέλη μας, αυτά που παρευρίσκονται σήμερα εδώ και αυτά που για κάποιο λόγο δεν είναι μαζί μας… ελπίζω λόγω εγκυμοσύνης !

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το μεγάλο ευχαριστήριο που θέλω να απευθύνω από καρδιάς στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυβέλη, την δεύτερη οικογένειά μου, την Ρούλα Γεωργίου, την Ευαγγελία Καβάγια, και την Φραγκούλα Λεβεντέλη, με τις οποίες, εν μέσω προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, γυναικολογικών επεμβάσεων, οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων δουλέψαμε αγόγγυστα και αρμονικά ατέλειωτες ώρες για να διοργανώσουμε αυτή την ημερίδα. Ακόμα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συζύγους μας για την … υπομονή τους!

Μετά το πέρας της ημερίδας θα κόψουμε την ετήσια πίτα του Κυβέλη και θα παρατεθεί γεύμα όπου είστε όλοι προσκεκλημένοι. Στην πίτα βρίσκονται φλουριά τα οποία αντιπροσωπεύουν δωρεάν και επιχορηγούμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης που χορήγησαν οι ιατροί Μηνάς Μαστρομηνάς – ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, Ηλίας Γάτος και Θάνος Παράσχος – emBIO MEDICAL CENTER και Τρύφων Λαϊνάς – ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ/ΕΥΓΟΝΙΑ.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η υπογονιμότητα αφορά 350.000 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή 700.000 συνανθρώπους μας. Σε ένα από τα έξι ζευγάρια της χώρας μας, σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, ο πελαργός αργεί να έλθει. Η υπογεννητικότητα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό μας σύστημα και για την κοινωνία γενικότερα. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα πολυμελές και ισχυρό Σωματείο μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στους αρμοδίους και να διεκδικήσει τα δικαιώματα των υπογόνιμων πολιτών από την πολιτεία. Η υπογονιμότητα δεν είναι ντροπή ή στίγμα, αυτό που επιδιώκουμε είναι το υπέρτατο καλό : να φέρουμε ένα μωρό στον κόσμο, με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης.  Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η συνεχής εμφάνιση των μελών του Κυβέλη στα ΜΜΕ από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής του έως σήμερα, έχει ως στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε η υπογονιμότητα και η εξωσωματική να μην αποτελούν πλέον ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης στο Κυβέλη, μας βοηθούν να απενοχοποιηθούμε και να απομακρύνουμε τα συμπλέγματα που συνοδεύουν την υπογονιμότητα.  Γι’ αυτό αν έχετε υπογόνιμους στο περιβάλλον σας, μιλήστε τους για το Κυβέλη και πως μπορούν να έλθουν κοντά μας.

Οι έγκριτοι ομιλητές μας θα σας ενημερώσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωσωματική, εγώ ως Αριστέα Σπυριδάκου – μέλος του Δ.Σ. του Κυβέλη και μαχητής κατά της υπογονιμότητας, έχω δύο απλά συνθήματα  να σας απευθύνω : «Η υπογονιμότητα είναι θέμα γνώσης, επιμονής και υπομονής- Μην το βάζετε κάτω» και «η ισχύς εν τη ενώσει».

Σας εύχομαι η Κυβέλη, η μητέρα των θεών όπως την αποκαλεί ο Πίνδαρος, η θεά των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας να σας φέρει καλή τύχη και τα τρία λιονταράκια της Κυβέλης που απεικονίζονται στο λογότυπό μας να συμβολίσουν τα τριδυμάκια που θα αποκτήσετε.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2010

Φίλες και φίλοι,
Σήμερα γιορτάζουμε τα δεκαπέντε δημιουργικά και γόνιμα χρόνια που έκλεισε το Κυβέλη μας. Γι’ αυτό η κοπή της πίτας για το 2010 θα γίνει πανηγυρικά! Στην πίτα βρίσκονται έξι νομίσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν δωρεάν ή επιχορηγούμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης,  που χορήγησαν οι ιατροί Μηνάς Μαστρομηνάς- ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, Ηλίας Γάτος και Θάνος Παράσχος – emBIO MEDICAL CENTER και Τρύφων Λαϊνάς – ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ/ΕΥΓΟΝΙΑ.
Οι τυχεροί που θα βρείτε νόμισμα παρακαλώ να ενημερώσετε το Διοικητικό Συμβούλιο. Εύχομαι να είναι τυχερά και του χρόνου τα παιδάκια σας να ποζάρουν στο ημερολόγιο Κυβέλη 2011.
Όσοι από εσάς βρείτε νόμισμα αλλά δεν το χρειάζεστε, παρακαλούμε να το επιστρέψετε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι κύκλοι που αντιπροσωπεύουν τα επιστραφέντα νομίσματα, θα κληρωθούν μεταξύ των παρευρισκομένων μελών, στην επόμενη συνεδρία του Κυβέλη που θα γίνει στα γραφεία μας Βασ. Κωνσταντίνου 8, την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010.
Καλή διασκέδαση !

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress