Με αφορμή δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. σχετικά με υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και ανθρώπινων ωαρίων, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται ιατρός γνωστός στο χώρο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ), και ύστερα από πολλά αγωνιώδη τηλεφωνήματα που λάβαμε από υπογόνιμα ζευγάρια, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  1. Καταδικάζουμε το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και ανθρώπινων ωαρίων και στην περίπτωση που η ανάκριση καταλήξει σε ποινική δίωξη απαιτούμε να αποκαλυφθεί το όνομα του εν λόγω μαιευτήρα – γυναικολόγου και των τυχόν διωκόμενων συνεργατών του , ώστε να λάβει τέλος η αγωνία και η ανασφάλεια των υπογόνιμων ζευγαριών που έχουν υποβληθεί, ή που πρόκειται να υποβληθούν, σε ετερόλογη εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας.
  2. Τέτοιου είδους φαινόμενα θα είχαν αποφευχθεί (1) εάν οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχαν μεριμνήσει για την ορθή λειτουργία της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, η οποία ιδρύθηκε το τέλος του 2005 με το Ν.3305/2005, αλλά εδώ και πέντε περίπου χρόνια ουδέποτε μπόρεσε να λειτουργήσει ομαλά, με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε έλεγχο οι Μονάδες ΙΥΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα και (2) εάν η ετερόλογη εξωσωματική γονιμοποίηση (με γεννητικό υλικό τρίτου δότη) πραγματοποιούνταν και σε δημόσια νοσοκομεία, όπου υπάρχει μεγαλύτερος κρατικός έλεγχος και όπου οι δότριες θα μπορούσαν να αναζητηθούν ανάμεσα σε εθελόντριες ή ευαισθητοποιημένες γυναίκες που θα ήθελαν να δωρίσουν τα ωάριά τους για αλτρουιστικούς και μόνο λόγους.
  3. Το κόστος των ετερόλογων κύκλων ΙΥΑ είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των ομόλογων, παρά ταύτα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό, τα κυριότερα δε εξ αυτών καλύπτουν το πενιχρό ποσό των 350 ευρώ για ορισμένο αριθμό προσπαθειών, το οποίο αποδίδουν μετά από μήνες, θέτοντας μάλιστα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια, αποθαρρύνοντας έτσι τα ζευγάρια να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Απαιτούμε από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης & Κοινωνικών Ασφαλίσεων να σκύψουν με σεβασμό και ενδιαφέρον στα προβλήματα και να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των 70.000 περίπου υπογόνιμων ζευγαριών που χρειάζονται ετερόλογη εξωσωματική γονιμοποίηση, και τα οποία έχουν ξοδέψει μικρές περιουσίες αγοράζοντας την ελπίδα να γίνουν γονείς και όχι μόνο δεν απολαμβάνουν της προστασίας του κράτους αλλά, όπως κατέδειξαν τα δημοσιεύματα, κινδυνεύουν να μολυνθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που πιθανώς φέρουν ιερόδουλες γυναίκες που χρησιμοποιούνται ως δότριες ωαρίων από ανεξέλεγκτους ασυνείδητους και επίορκους ιατρούς.

Καλούμε τους συναρμόδιους Υπουργούς να ανασυστήσουν το συντομότερο την υπό διάλυση Εθνική Αρχή ΙΥΑ και να εκδόσουν επιτέλους τα π.δ. εφαρμογής του ν.3305, των οποίων η έκδοση εκκρεμεί, ενώ τα μέλη της Αρχής τα έχουν προετοιμάσει και υποβάλει στην Πολιτεία εδώ και χρόνια.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Υ.Γ. ΚΥΒΕΛΗ

Η Πρόεδρος

Δήμητρα Δρακοπούλου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress