ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21 Απριλίου 2015

Ετήσια σύνοδος του Fertility Europe στην Αθήνα

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 20 χρόνια λειτουργίας του, το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας ΚΥΒΕΛΗ συνδιοργάνωσε την ετήσια συνάντηση του Fertility Europe για το 2015 στην Αθήνα. Έλληνες επιστήμονες, διακεκριμένοι στον τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προσκλήθηκαν από το Σωματείο ΚΥΒΕΛΗ για να μιλήσουν κατά την τριήμερη σύνοδο του FE. Ανάμεσά τους, ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και πρ. Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κ. Βασίλης Ταρλατζής, ο Νομικός, ειδικευμένος σε θέματα Βιοηθικής και συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κ. Τάκης Βιδάλης, ο Κλινικός Εμβρυολόγος και πρ. μέλος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κ. Χάρης Καζλαρής, και ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και συνεργάτης της Μονάδας ΙΥΑ «Εμβρυογένεσις», κ. Χριστόδουλος Παπανικόπουλος.

Ο κ. Ταρλατζής ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα του λεγόμενου «αναπαραγωγικού τουρισμού», διευκρινίζοντας ότι η ESHRE συστήνει πλέον την αντικατάσταση του απαξιωτικού αυτού όρου με την έκφραση «διασυνοριακή αναπαραγωγική φροντίδα». Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της πρακτικής αυτής συζητήθηκαν εκτενώς. Ο κ. Ταρλατζής μετέφερε την άποψη της ESHRE, σύμφωνα με την οποία η πρακτική είναι επί της αρχής αποδεκτή, επειδή συνιστά ένα εργαλείο ηθικού πλουραλισμού στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, παρέχοντας εμμέσως τη δυνατότητα σε ειδικές «μειονότητες» να επιτύχουν αλλού τη δημιουργία οικογένειας, δεδομένου ότι αυτό στη χώρα καταγωγής τους απαγορεύεται από μια ενδεχομένως άκαμπτη εθνική νομοθεσία.

Ο κ. Βιδάλης έκανε μια πλήρη ανασκόπηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ΙΥΑ στην Ελλάδα, τονίζοντας τα σημεία μέσω των οποίων η χώρα μας καθίσταται πόλος έλξης για ζευγάρια από διάφορες χώρες όπου δεν επιτρέπεται λ.χ. η δωρεά ωαρίου ή η παρένθετη μητρότητα. Επίσης, ο κ. Βιδάλης τόνισε ότι είναι προτιμότερη η αποδοχή μιας νέας τεχνολογίας και η νομική ρύθμιση της εφαρμογής της, παρά μια δογματική νομική απαγόρευση, βασισμένη μόνο σε ηθικά επιχειρήματα.

Ο κ. Καζλαρής εστίασε την προσοχή στο ακανθώδες θέμα της έλλειψης αναπαραγωγικού σχεδιασμού σε επίπεδο δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη υπογεννητικότητα, άρα το κράτος θα έπρεπε να επιδοτεί την ΙΥΑ για να υποστηρίζει την αύξηση των γεννήσεων, ιδίως όταν μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό θα είχε μέχρι και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την κοινωνία.

Ο κ. Παπανικόπουλος ανέπτυξε το θέμα της δωρεάς ωαρίου, υπενθυμίζοντας ότι η κυριότερη ένδειξη είναι η ραγδαία μείωση της γυναικείας γονιμότητας μετά την ηλικία των 40 ετών, αλλά ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ενδείξεις, όπως η ωοθηκική ανεπάρκεια και τα γενετικά προβλήματα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ηθικές πτυχές της δωρεάς ωαρίου, όπως η ανωνυμία της δότριας και οι πιθανές επιπλοκές της λήπτριας σε μεγάλη ηλικία.

Τα σωματεία μέλη του FE εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη φιλοξενία της ετήσιας συνόδου του 2015 στη χώρα μας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο Σωματείο ΚΥΒΕΛΗ, το οποίο, ήδη με 20 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία είναι ο έγκυρος και καταξιωμένος φορέας που μπορεί να βοηθήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια στον αγώνα τους, παρά τις αντιξοότητες, για τη δημιουργία οικογένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:

Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ»
Τηλ.: 210 7562375 / Email: info@kiveli.gr

Σχετικά με το Fertility Europe

Ο οργανισμός Fertility Europe (FE) αποτελείται από σωματεία υπογόνιμων ζευγαριών από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και είναι η φωνή των υπογόνιμων πολιτών στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, σε στενή συνεργασία με την ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας), μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες του κόσμου στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ). Εκπρόσωποι όλων των σωματείων-μελών του FE συναντώνται κάθε χρόνο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση των κοινών και επί μέρους δράσεών τους στην Ευρώπη.

Σχετικά με το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ»

Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ» είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής φροντίδας Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας. Συντηρείται από εθελοντές και καλύπτει τα έξοδά του από συνδρομές των μελών, κάποιες εκδηλώσεις και από χορηγίες ιδιωτών. Το «Κυβέλη» ιδρύθηκε το 1995, μετά από ζυμώσεις μηνών ανάμεσα σε υπογόνιμα ζευγάρια και επαγγελματίες του χώρου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ιδρύθηκε μετά από την ανάγκη ζευγαριών που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας να μοιραστούν τις αγωνίες και τους φόβους τους με ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τον ίδιο Γολγοθά της υπογονιμότητας. Σκοπός του Σωματείου είναι η υποστήριξη των υπογόνιμων ζευγαριών και η ενημέρωση για τις δυνατότητες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress