Σε ηλικία 87 ετών πέθανε χθες ενώ κοιμόταν ο σερ Ρόμπερτ Εντουαρντς, ο άνθρωπος που «γέννησε» την πρώτη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με την οποία ήρθε στη ζωή το 1978 το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν.

Από τότε μέχρι σήμερα και βάσει της ανακάλυψής του περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ζευγάρια έχουν καταφέρει να γίνουν φυσικοί γονείς.

Ο σερ Εντουαρντς σε συνεργασία με τον χειρουργό-γυναικολόγο Πάτρικ Στέπτο, ανακάλυψε την τεχνική γονιμοποίησης ενός ωαρίου έξω από το σώμα, δηλαδή σε εργαστηριακό περιβάλλον.Ακολούθησαν η εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα, η ανάπτυξη του ωαρίου και η δημιουργία του βρέφους από ζευγάρια που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά με φυσική επαφή. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε ο όρος υπογονιμότητα, αλλά στειρότητα.

Ο σερ Ρόμπερτ Εντουαρντς γεννήθηκε στο Μάντσεστερ τον Σεπτέμβριο του 1925. Όταν τελείωσε το λύκειο υπηρέτησε στον Βρετανικό Στρατό. Σπούδασε Γεωπονία στο Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ. Συνέχισε τις σπουδές του με αντικείμενο την αναπαραγωγή των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 1955 έκανε το διδακτορικό του.

Το 1960 άρχισε σπουδές για την ανθρώπινη αναπαραγωγή και από το 1963 συνέχισε να εργάζεται στον ίδιο τομέα, αλλά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.Πρώτη φορά στην Ιστορία το 1968 κατάφερε να γονιμοποιήσει ανθρώπινο ωάριο στο εργαστήριο. Τότε ήταν που άρχισε και τη συνεργασία με τον γυναικολόγο Πάτρικ Στέπτο, με τον οποίο παρέμειναν συνεργάτες για μια ζωή.

Ο σερ Εντουαρντς επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων, ενώ ο Στέπτο στις λαπαροσκοπικές μεθόδους εμφύτευσης για την τοποθέτηση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Αμφισβήτηση

Εκτός από τα επιστημονικά θέματα που έπρεπε να επιλύσουν, συνάντησαν πολλές δυσκολίες και εχθρούς, οι οποίοι έκριναν ηθικά το έργο τους. Ανάμεσά τους και η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την έρευνά τους, αλλά και να νομοθετήσει για να καταφέρουν να συνεχίσουν με τη γονιμοποίηση σε ανθρώπους.

Ο σερ Εντουαρτς άρχισε τα πειράματά του σε ανθρώπινα ωάρια όταν συνάδελφοί του κατάφεραν να αναπαραγάγουν με επιτυχία στο εργαστήριο ωάρια από κουνέλια, διερευνώντας με τον τρόπο αυτό κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμόσει τις ίδιες μεθόδους για την αναπαραγωγή ανθρώπινων ωαρίων.

Κατά τη διάρκεια των μελετών του διαπίστωσε ότι τα ανθρώπινα ωάρια έχουν διαφορετικό κύκλο ζωής από τα ωάρια των κουνελιών.

Το 1969 οι προσπάθειές του καρποφόρησαν για πρώτη φορά όταν κατάφερε να γονιμοποιήσει ένα ανθρώπινο ωάριο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Ωστόσο, αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ενα γονιμοποιημένο ωάριο δεν πολλαπλασιαζόταν πάνω από μία φορά.

Εννέα χρόνια αργότερα κατάφερε να «χαρίσει» στη Λέσλι Μπράουν το πρώτο της παιδί και να ανοίξει τον δρόμο για εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν φυσικοί γονείς.

Βραβείο Νόμπελ

Για την ανακάλυψη της τεχνικής, που χαρακτηρίστηκε ορόσημο της μοντέρνας ιατρικής το 2010, ο καθηγητής Ρόμπερτ Εντουαρντς, ο πατέρας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής.

Το 2011 η τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του ιππότη και γι’ αυτό τον αποκαλούν με τον τιμητικό τίτλο του σερ.

Αναδημοσίευση από : ΤΑ ΝΕΑ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress