Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ»

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
24/05/2008

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θέμα που δηλητηριάζει καθημερινά τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων υπογόνιμων ζευγαριών στη χώρα μας, τα οποία, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν οικογένεια προσφεύγοντας στις μεθόδους ΙΥΑ, αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα και αδυνατούν πολύ συχνά να συνεχίσουν, δυστυχώς αποκλειστικά και μόνο για οικονομικούς λόγους.

Όπως γνωρίζετε, η κάλυψη αυτή έχει θεσμοθετηθεί με τον ν.3305/05, γεγονός που επί της αρχής δηλώνει το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος εφαρμογής, παρά το γεγονός ότι η Εθνική Αρχή ΙΥΑ έχει εκφράσει τη Γνώμη της, εισηγούμενη πλήρες σχέδιο του εν λόγω Π.Δ., ήδη από τον Απρίλιο του 2006 (όπως προκύπτει από την πρώτη ετήσια έκθεση πεπραγμένων της). Είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες των δύο συναρμόδιων Υπουργείων (Υγείας και Απασχόλησης) περί άλλα τυρβάζουν, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την καθημερινότητά μας, αφού δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν διοικητικά ούτε καν τη «μασημένη τροφή» που οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, αν και χωρίς στοιχειώδεις καν υποδομές, φρόντισαν να προετοιμάσουν ταχύτατα, αναγνωρίζοντας «το επείγον του θέματος» (Έκθεση 2007, Εθνική Αρχή ΙΥΑ).

Οι κατά καιρούς σχετικές εξαγγελίες του κ. Υπουργού Υγείας περί πλήρους κάλυψης του κόστους των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, τόσο στα ΜΜΕ, σε όλους τους τόνους, όσο και σε στερεότυπες θεσμικές απαντήσεις σε σειρά ερωτήσεων βουλευτών όλων των κομμάτων, μάλλον μειδιάματα προκαλούν πλέον, αφού εμπράκτως αποδεικνύεται ότι αποτελούν φραστικά πυροτεχνήματα, κενά περιεχομένου. Τα όσα κατά καιρούς προβάλλονται περί δήθεν υπερβολικού, ή δυσβάσταχτου, κόστους για τους ασφαλιστικούς φορείς αποτελούν φθηνές και ατεκμηρίωτες δικαιολογίες. Η αντικειμενική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την πλήρη κάλυψη της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ελάχιστη, αν όχι αμελητέα, ενώ τα οφέλη είναι πολλαπλά, δεδομένου ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ήδη συντελεί στο 5% περίπου των γεννήσεων στην Ελλάδα. Δεδομένης της υπογεννητικότητας, που είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για το Έθνος μας, η Πολιτεία θα έπρεπε να θέτει εμπράκτως σε προτεραιότητα οποιαδήποτε δράση προς την κατεύθυνση της αύξησης των γεννήσεων. Αντί αυτού, του απολύτως λογικού, οι υπηρεσίες κωλυσιεργούν παράλογα. Όταν ένα οποιοδήποτε επείγον Π.Δ. μπορεί να υπογραφεί σε διάστημα ωρών, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που η ίδια διοικητική μηχανή δεν έχει προωθήσει ένα άλλο έτοιμο κείμενο επί δύο ολόκληρα έτη! Αυτό, κατά τη γνώμη μας, συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει σαφής άνωθεν πολιτική εντολή για την επίσπευση των διαδικασιών.

Θα ήταν ενδιαφέρον όλοι όσοι έχουν παθητικά επιβραδύνει (δεν έχουν ενεργά προωθήσει…) τους χειρισμούς για την έκδοση του εν λόγω Π.Δ. –υπουργοί, γενικοί γραμματείς, ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι των υπουργείων και των ασφαλιστικών φορέων, πρακτικά δηλαδή όχι πάνω από 20-30 άνθρωποι, όλοι κι όλοι– να μπορούσαν να επισκεφθούν μια μονάδα ΙΥΑ ως «ασθενείς-πελάτες» και να ζήσουν από κοντά, για μία μόνο μέρα, αυτό που εμείς, οι υποψήφιοι γονείς, ζούμε… Ίσως κάτι τέτοιο να τους συγκινούσε και να τάραζε τα ήρεμα νερά της ιταμής αδιαφορίας τους! Να διαπίστωναν στο πετσί τους ότι τα χρήματα για μία μόνο προσπάθεια, που έχει 80% πιθανότητα να αποτύχει, είναι πέντε ή έξι βασικοί μισθοί! Να ένιωθαν ότι το έδαφος υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους, επειδή οι μήνες και τα χρόνια περνούν, η επιτυχία δεν έρχεται και δεν απομένουν άλλα ακίνητα προς πώληση, ούτε άλλες δυνατότητες τραπεζικής δανειοδότησης, ενώ εξαντλούνται και τα βιολογικά αποθέματα της ωοθήκης, με συνέπεια η επιτυχία να ξεμακραίνει ακόμη περισσότερο… Να συνειδητοποιούσαν ότι η εγκυμοσύνη, που για εκείνους ήταν ενδεχομένως αυτονόητη, ή μέχρι και ανεπιθύμητη, για εμάς είναι η κορυφή ενός Έβερεστ, το οποίο ανεβαίνουμε βήμα-βήμα, με πολύ κόπο, πολύ πόνο, μεγάλη ψυχική πίεση και αβέβαιο αποτέλεσμα, ενώ εκείνοι δένουν αδιάφορα και πληκτικά άλλο ένα βαρίδι στα πόδια μας, αμελώντας κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, εδώ και χρόνια, να προωθήσουν «ένα ακόμη βαρετό έγγραφο» στον επόμενο αδιάφορο και κοινωνικά ανάλγητο, αλλά υψηλά αμειβόμενο κρατικό υπάλληλο…

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατανοούμε ότι τα θέματα που σας απασχολούν είναι μεγάλα, πολυσύνθετα και όντως σημαντικά για το μέλλον του Έθνους και του Λαού μας. Υπάρχουν όμως και μικρά, απλά πράγματα, όπως η δημιουργία οικογένειας, θεμελιώδες κατά τα άλλα δικαίωμα, κατοχυρωμένο συνταγματικά, που είναι εξ ίσου σημαντικά για το μέλλον του Έθνους και του Λαού μας. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στην ανθρωπιά σας και σας ζητούμε να αποφασίσετε, με την εκτελεστική ιδιότητά σας, την άμεση επίλυση του θέματος αυτού, ανακουφίζοντας έτσι χιλιάδες ανθρώπους. Είναι μόνο μία, μάλιστα δε και απλή, πολιτική απόφαση.

Με εκτίμηση

το Δ.Σ. του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας ΚΥΒΕΛΗ

Κοινοποιήσεις:
Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτριο Σιούφα

Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κα. Ξένη Σκορίνη

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Παναγιώτη Μελά

Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων

ΜΜΕ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress