ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:  τον κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινοποίηση:     προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και βουλευτές

προς τους συντάκτες υγείας / κοινωνικών θεμάτων των ΜΜΕ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2013

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι υπάρχουν σκέψεις προκειμένου να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), της οποίας δυστυχώς η λειτουργία έχει ανασταλεί για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναπτύξουμε από τον Ιούνιο του 2010.

Η κατάσταση στον τομέα της ΙΥΑ έχει κυλήσει χρόνια πίσω, πριν την ψήφιση του ν.3305/05 και τούτο διότι:

1) Ουδέποτε υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες των τότε Υπουργών Υγείας περί πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης της ΙΥΑ στη χώρα μας, διότι ουδέποτε εκδόθηκε το σχετικό π.δ., το οποίο η Εθνική Αρχή ΙΥΑ συνέταξε το 2006.

2)Ουδέποτε εκδόθηκε το π.δ. για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων ΙΥΑ, το οποίο επίσης η Αρχή κατέθεσε σε σχέδιο έτοιμο στις υπηρεσίες σας το 2008. Οι μονάδες αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν με το παράτυπο καθεστώς που ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου, αφού η Εθνική Αρχή ΙΥΑ δεν λειτουργεί για να ελέγξει την πρακτική τους και για να καταγράψει τα στατιστικά αποτελέσματά τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια αφ’ ενός  να συντηρεί την ανασφάλεια των ζευγαριών σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που πανάκριβα αγοράζουν, αφ’ ετέρου δε να δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των Μονάδων ΙΥΑ, αφού δεν υπάρχει αντικειμενική καταγραφή των ποσοστών επιτυχίας. Σημειωτέον ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη διακοπή των εργασιών της Αρχής συνέβησαν δύο τουλάχιστον εξωφρενικά συμβάντα, τα οποία ουδέποτε κατεγράφησαν επισήμως και ουδέποτε δηλώθηκαν, όπως ο νόμος ορίζει, ως ανεπιθύμητα συμβάντα: πρώτον, ο θάνατος γυναίκας κατά τη διαδικασία συλλογής των ωαρίων της και δεύτερον η σύλληψη γνωστού γυναικολόγου με την κατηγορία της εμπορίας ωαρίων αλλοδαπής δότριας, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Είναι απορίας άξιον να μην υπάρχει κ. Υπουργέ, αντίδραση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας σε τέτοια φαινόμενα ασυδοσίας στη χώρα μας, όταν ο μηχανισμός πρόληψής τους είναι ήδη θεσμοθετημένος, πλην όμως ανενεργός.

Δεν ευχόμαστε, κ. Υπουργέ, σε κανέναν να ζήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν απέναντί μας,

εκτός από την υπογονιμότητα, ορθώνεται από πλευράς κράτους ένα τείχος αδιαφορίας και εμπαιγμού, καθώς η πολιτεία δεν εφαρμόζει τους νόμους που έχει ήδη ψηφίσει. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, θα περιμέναμε η πολιτεία να κάνει τα πάντα προκειμένου να γεννηθούν περισσότεροι Έλληνες και  όχι να παρακωλύει με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας. Θα περιμέναμε να μην πάει χαμένο το έργο των επιστημόνων που στελέχωσαν την Εθνική Αρχή ΙΥΑ στο ξεκίνημά της. Θα περιμέναμε από την πολιτεία να τους παρακαλέσει να συνεχίσουν το έργο που η ίδια τους ανέθεσε και έπειτα τους εξανάγκασε να το αφήσουν ημιτελές. Αυτό θα ήταν το δίκαιο, το σωστό και το λογικό. Θα περιμέναμε, τέλος, να παύσει η προσβλητική αδιαφορία του κράτους και η ασυναρτησία της κρατικής πολιτικής σχετικά την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Στο χέρι σας είναι!

Με εκτίμηση,

Για το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας

«ΚΥΒΕΛΗ»

Δήμητρα Δρακοπούλου

Πρόεδρος Δ.Σ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress