Μωρά από τρεις γονείς και µε τον… νόμο στη Βρετανία

Η πρώτη χώρα στην οποία οι γονείς νόμιμα θα μπορούν να αποφύγουν την κληροδότηση σοβαρών γενετικών ασθενειών στα παιδιά τους θα γίνει σύντομα η Βρετανία, καθώς οι επιστήμονες, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του υπουργού Υγείας της χώρας, απάντησαν πως στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τριών γονέων δεν βρέθηκαν επισφαλή δεδομένα για την υγεία του παιδιού.

«Η επιθυμία των γονιών να μην κληροδοτήσουν μιτοχονδριακές νόσους στα παιδιά τους και η ταχύτητα µε την οποία αναπτύσσονται οι νέες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κάνουν επιτακτική την ανάγκη για νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει μια νέα τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας σερ Τζον Μπελ.

Η μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τριών γονέων πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που η γυναίκα έχει κάποια κληρονομούμενη «μιτοχονδριακή νόσο», όπως ονομάζεται. Η μητέρα δανείζεται ένα υγιές ωάριο από μια άλλη γυναίκα, οι επιστήμονες αφαιρούν από το ωάριο της μητέρας τον πυρήνα – που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των χαρακτηριστικών των γονιών – και τον τοποθετούν στο δανεικό ωάριο. Έτσι το δανεικό ωάριο έχει όλα τα συστατικά του υγιούς και επιπλέον τον πυρήνα µε τα χαρακτηριστικά της μητέρας. Ακολουθεί η κλασική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το μωρό που θα γεννηθεί θα έχει 99% από τα χαρακτηριστικά του ζευγαριού και λιγότερο από 1% της δότριας ωαρίου.

Τα μιτοχόνδρια περιλαμβάνουν 37 γονίδια, ενώ τα υπόλοιπα – περισσότερα από 20.000
γνωστά σήμερα γονίδια– βρίσκονται στο DNA του πυρήνα. Μάλιστα, πρόσφατα η ομάδα των ερευνητών δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» ότι η χρήση της τεχνικής οδήγησε στη δημιουργία 80 εµβρύων, τα οποία αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο για 6-8 ημέρες έως το στάδιο της βλαστοκύστης και στη συνέχεια καταστράφηκαν, σύμφωνα µε τους ισχύοντες κανονισμούς.

Tα μιτοχόνδρια είναι βασικές δομές του κυττάρου που λειτουργούν ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, την οποία διοχετεύουμε σε καθημερινές µας δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η κίνηση ή η λειτουργία της καρδιάς. Στον άνθρωπο υπάρχουν εκατοντάδες μιτοχόνδρια σε κάθε κύτταρο του σώματός του και αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού όγκου ενός κυττάρου. Ανωμαλίες στα μιτοχόνδρια μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες από 50 ασθένειες, συµπεριλαμβανομένων των διαβήτη τύπου 2, νόσου του Πάρκινσον, νόσου του Αλτσχάιμερ, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού και καρκίνου.
Η μέθοδος επιτρέπει στο μωρό που θα γεννηθεί να έχει 99% από τα χαρακτηριστικά του ζευγαριού και λιγότερο από 1% της δότριας ωαρίου.

Αναδημοσίευση από Τα Νέα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress