Ελπίδες για τα ζευγάρια με προβλήματα τεκνοποίησης

Η γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να λύσει το πρόβλημα στις 5 από τις 6 περιπτώσεις.

Σημαντικές ελπίδες στα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα τεκνοποίησης προσφέρει η εφαρμογή των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής . Τα ποσοστά κύησης ανέρχονται σε 30%-35% ανά κύκλο εξωσωματικής και φτάνουν το 70% μετά από 3-4 κύκλους θεραπείας. Δηλαδή τρία από τα τέσσερα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν παιδί αρκεί να προσπαθήσουν!

Τα παραπάνω επεσήμαναν οι ομιλητές που πήραν μέρος σε εκδήλωση με θέμα <Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Η ζωή στο Επίκεντρο!> την οποία οργάνωσε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2006 το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη». Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 50 εξειδικευμένες Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι οποίες προσφέρουν άριστα αποτελέσματα.

Η πρόεδρος του σωματείου, ανέφερε ότι στόχος του είναι να καλυφθεί από το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ακόμα τόνισε ότι το ΙΚΑ είναι, προς το παρόν , το μοναδικό ταμείο που καλύπτει πλήρως τη φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που θα πρέπει να κινητοποιήσει την πολιτεία, ώστε ανάλογα να κινηθούν και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς.

Ο κ. Βασίλης Ταρλατζής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας υπογράμμισε ότι το 15%των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει αδυναμία τεκνοποίησης. Δηλαδή ένα στα έξι ζευγάρια έχει πρόβλημα! Όπως ανέφερε, πάντως, περίπου 3.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάρη στην εφαρμογή κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Να σπεύσουν σε ειδικό

Ο κ. Ταρλατζής κάλεσε τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολία να αποκτήσουν παιδί, να σπεύσουν σε κάποιο ειδικό. «Ο χρόνος είναι εχθρός της γονιμότητας», είπε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση του αίτιου και η επιλογή κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου είναι πλέον κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας.

Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που εκφράζουν κατά καιρούς για την ασφάλεια των μεθόδων αυτών για το παιδί και την μητέρα ο κ. Ταρλατζής υπογράμμισε ότι τα τελευταία 28 χρόνια έχουν γεννηθεί 2.300.000 παιδιά. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό ο οποίος επιτρέπει στους επιστήμονες να μας «θωρακίσουν» με αίσθημα ασφάλειας. Τα ευρήματα των μελετών αυτών δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένη εμφάνιση ογκολογικών προβλημάτων στα παιδιά που γεννιούνται με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ η ψυχοσωματική τους ανάπτυξη είναι απολύτως φυσιολογική και ανάλογη εκείνων τα οποία γεννιούνται χωρίς ιατρική παρέμβαση. Όσον αφορά τις μητέρες ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ των φαρμάκων της υπογονιμότητας και του γυναικολογικού καρκίνου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πριν από τη χορήγηση φαρμάκων πρέπει να πραγματοποιείται λεπτομερείς γυναικολογική εξέταση.

Ο επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας κι. Βλάχος ανέφερε ότι στον τομέα της εξωσωματικής η Ελλάδα όχι μόνο δεν «εξάγει» ζευγάρια στο εξωτερικό για θεραπεία, αλλά αποτελεί πόλο έλξης υπογόνιμων ζευγαριών από ξένα κράτη , όπως η Ιταλία η Γερμανία η Τουρκία και ο αραβικός κόσμος ακόμα και οι ΗΠΑ!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή


Ζευγάρια από το εξωτερικό έρχονται στην Ελλάδα για εξωσωματική.

Την Ελλάδα επιλέγουν για να κάνουν εξωσωματική, υπογόνιμα ζευγάρια από το εξωτερικό.

Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των Ελλήνων επιστημόνων και το ευνοϊκό νομοθετικό καθεστώς της χώρας μας ελκύουν ζευγάρια από ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Γερμανία από την Τουρκία τον αραβικό κόσμο, ακόμα και από τις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 50 μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες εμφανίζουν ποσοστά κύησης από 30% έως 35% ανά προσπάθεια. Φτάνουν, δε αθροιστικά στο 70% έπειτα από 3-4 κύκλους θεραπείας. Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων οι ομιλητές εκδήλωσης με θέμα «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η ζωή στο επίκεντρο» την οποία διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Πειραιά το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας ΚΥΒΕΛΗ. Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας κ. Β. Ταρλατζής υπογράμμισε ότι το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αδυναμία τεκνοποίησης .

Η εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής –είπε- δίνει σημαντικές ελπίδες στα ζευγάρια αυτά, καθώς τα τρία στα τέσσερα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν πλέον να αποκτήσουν παιδί, αρκεί να προσπαθήσουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, περίπου 3000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάρη στην εφαρμογή κάποιας σχετικής μεθόδου.

Αναφερόμενος στα επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα της υπογονιμότητας ο επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής κ. Νικόλαος Βλάχος τόνισε ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν «εξάγει» υπογόνιμα ζευγάρια στο εξωτερικό για θεραπεία αλλά χάρη στην άριστη κλινική πρακτική και εξειδίκευση αποτελεί πόλο έλξης υπογόνιμων ζευγαριών από κράτη της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και τις ΗΠΑ.

Ο κλινικός Ψυχολόγος κ. Σταύρος Γρανούζης χαρακτήρισε την υπογονιμότητα ως κεντρικό πρόβλημα που επηρεάζει πολλαπλά τη ζωή των συντρόφων και συχνά θέτει σε δοκιμασία τη μεταξύ τους σχέση. Διευκρίνισε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν έντονα στη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος, ανεξάρτητα με το αν «σχετίζονται» ή όχι με την εμφάνισή του. Η ψυχολογική φόρτιση του ατόμου –σημείωσε- αγγίζει τέτοια επίπεδα που τις πιο πολλές φορές δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση της μόνο με τη βοήθεια του ή της συντρόφου, αλλά χρήζει επαγγελματικής υποστήριξης από ψυχολόγο

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress