Οι εργαστηριακές εξετάσεις, με την κατάλληλη, εξειδικευμένη αξιολόγηση τους και πάντα σε συνδυασμό με τα κλινικά ευρήματα του κλινικού θεράποντος ιατρού, μπορούν να επιτρέψουν την εξατομικευμένη προστασία και θεραπεία κάθε γυναίκας ξεχωριστά, από τη VTE.

 

H γυναίκα που επιχειρεί φυσική σύλληψη ή χαρακτηρίζεται από αναπαραγωγική αδυναμία (ανεξήγητη υπογονιμότητα,, επαναλαμβανόμενες αποβολές και παλινδρομήσεις, επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες IVF), αν δεν έχει ατομικό ή και οικογενειακό ιστορικό, δεν απαιτείται να ελεγχθεί εργαστηριακά για πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης VTE.

 

Η γυναίκα που συλλαμβάνει φυσιολογικά, ανάλογα με τα υπερηχογραφικά ευρήματα (αντίσταση στα αγγεία που αιματώνουν το έμβρυο, έμβρυο περιορισμένης ανάπτυξης που δεν είναι συμβατή με την εβδομάδα κύησης) και την κλινική εικόνα της (μουδιάσματα και οιδήματα στα κάτω άκρα, μονόπλευρη ερυθρότητα και άλγος κάτω άκρου) θα πρέπει να ελέγχεται για φαινοτυπική υπερπηκτικότητα και επίπεδα της φυσικής αντιθρομβωτικής άμυνας με τις παρακάτω εξετάσεις:

 • APTT
 • D-Dimers
 • ινωδογόνο
 • δραστικότητα ολικής πρωτεϊνης S
 • αντιγόνο ελεύθερης πρωτεϊνης S

 

Η γυναίκα που συλλαμβάνει μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ιδιαίτερα αν εκδήλωσε OHSS, πρέπει να ελέγχεται για τη φαινοτυπική πηκτικότητα και τα επίπεδα της φυσικής αντιθρομβωτικής της άμυνας μέχρι τη 12η εβδομάδα κύησης με τις ίδιες εξετάσεις που προαναφέρονται.

 

Η γυναίκα που θα ξεκινήσει αντιθρομβωτική θεραπεία με ασπιρίνη, θα πρέπει να ελεγχθεί τουλάχιστον 20 ημέρες μετά από την έναρξη της θεραπείας, για την απόκριση της στην αγωγή, καθώς το 42 % δεν αποκρίνεται στη θεραπεία αυτή.

 

Η γυναίκα που θα ξεκινήσει θεραπεία με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, είτε ως προφύλαξη είτε ως θεραπεία σε εκδηλωθείσα VTE, θα πρέπει να ελέγχει την απόκριση της στη θεραπεία, με τη μέτρηση, εκτός των προαναφερθέντων εξετάσεων που υποδεικνύουν της ανάγκη της θεραπείας και την πιθανή αναπροσαρμογή της δόσης, επιπλέον και με τη μέτρηση της αναστολής του παράγοντα Xa (anti-Xa). Η μέτρηση αυτή υποδεικνύει αν το σώμα της γυναίκας επιτρέπει την αναπροσαρμογή της δόσης. Η μέτρηση της αναστολής του παράγοντα Xa πρέπει να γίνεται 4 ώρες μετά από την τελευταία ένεση στην πρώτη της μέτρηση και 12 ώρες μετά από την τελευταία ένεση στις υπόλοιπες μετρήσεις μέχρι τη διακοπή της θεραπείας.

 

Ο έλεγχος θρομβοφιλίας δεν συνιστάται παρά μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

 • ατομικό ιστορικό επαναλαμβανόμενων φλεβικών θρομβώσεων
 • φλεβική θρόμβωση πριν από την ηλικία των 50 ετών
 • πρώτη αυτόματη φλεβική θρόμβωση σε οποιαδήποτε ηλικία
 • πρώτη φλεβική θρόμβωση σε ασυνήθεις θέσεις (π.χ. μεσεντέριος, πυλαία, εγκεφαλική, αυχενική, ηπατική, αμφιβληστροειδική, μασχαλιαία)
 • πρώτη φλεβική θρόμβωση σχετιζόμενη με κύηση, λοχεία, αντισυλληπτική θεραπεία από το στόμα, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
 • γυναίκες με δύο ή περισσότερες αποβολές ή παλίνδρομες κυήσεις
 • ασυμπτωματικά μέλη θρομβοφιλικών οικογενειών σε κύηση ή αντισυλληπτική θεραπεία από το στόμα ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
 • επιλεγμένες περιπτώσεις γυναικών με ανεξήγητη σοβαρή προεκλαμψία, IUGR, HELLP, αποκόλληση πλακούντα
 • γυναίκες > 50 ετών με πρώτη αυτόματη φλεβική θρόμβωση (επί απουσίας αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου, καρκίνου, χρονίου υπερπλαστικού συνδρόμου, αυτοάνοσου νοσήματος)

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ανάπτυξη VTE, καθώς αλληλοεπηρεάζεται  με το σύστημα της αιμόστασης. Γιαυτό, η συστηματική εργαστηριακή διερεύνηση του τόσο πριν από την κύηση όσο και μέχρι τη 12η εβδομάδα κύησης, αν και δεν συνιστάται επίσημα, εντούτοις μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην εξατομικευμένη προσέγγιση της γυναίκας, ιδιαίτερα σε  περιπτώσεις με ιστορικό αναπαραγωγικής αδυναμίας

 

Ευχαριστούμε θερμά για το άρθρο αυτό, τον Δρ. Eμμανουήλ Β. Οικονόμου, Pharm.D., Ph.D.,
Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Χημείας – Φαρμακευτικής Βιοχημείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,
με εξειδίκευση στην Εξατομικευμένη Ανοσοαιματολογία Αναπαραγωγής,
Επιστημονικό Σύμβουλο Ινστιτούτου pharmagenetix

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress