Σε 5 μήνες πρόκειται να γεννηθεί στη χώρα μας το πρώτο παιδί από κατεψυγμένο ωάριο!

Η 40χρονη γυναίκα που διανύει τον τέταρτο μήνα της κύησης δεν είναι η μοναδική: δύο ακόμη Ελληνίδες , που σε λίγους μήνες θα κλείσουν τα 30 τους χρόνια, έχουν ήδη καταψύξει ωάρια τους.

Ο λόγος; Δεν έχουν συναντήσει έως σήμερα τον σύντροφο με τον οποίο θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά και γι’αυτό  πήραν την απόφαση να παρατείνουν την περίοδο γονιμότητάς τους έτσι θα αισθάνονται σίγουρες αφού τα έχουν ως …. εφεδρεία. Και όπως λένε οι ειδικοί, ολοένα και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στις μονάδες υποβοηθούμενης γονιμοποίησης (στη χώρα μας η μέθοδος αυτή γίνεται μόνον στον ιδιωτικό τομέα) για να καταψύξουν τα ωάριά τους.Ελπίδα όμως δίνει η νέα αυτή μέθοδος και στις γυναίκες που έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο να βιώσουν στο μέλλον τη χαρά της μητρότητας. «Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία που αποτελούν ιδιαίτερα ισχυρές θεραπείες, καταστρέφουν σχεδόν πάντα τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπαίνουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Η κρυοσυντήρηση  των ωαρίων για μελλοντική χρήση δίνει την ευκαιρία σε όλες τις γυναίκες που κερδίζουν τη μάχη με τον καρκίνο, αλλά και σε εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έπειτα από πιθανές καταστρεπτικές γυναικολογικές επεμβάσεις» , τόνισε κατά  τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δρ Μήνας Μαστρομηνάς, χειρουργός-γυναικολόγος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας.

Αναβάλλουν τη μητρότητα
Ειδικότερα οι Ελληνίδες έχουν τη δυνατότητα να φυλάσσουν τα ωάριά τους στους

-196 βαθμούς και να αποψυχθούν όταν αισθάνονται έτοιμες να γίνουν μητέρες. Η νέα αυτή μέθοδος δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αναβάλλουν τη μητρότητα πέρα από την ηλικία των 30 ή 40 ετών για επαγγελματικούς προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους!

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, η υπογονιμότητα πλήττει των 15% των  ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή αφορά άμεσα 250,000 ζευγάρια στη χώρα μας. Όπως άλλωστε επισημαίνουν  οι ειδικοί, ο σύγχρονος τρόπος ζωής «εννοεί» την υπογονιμότητα, καθώς ολοένα και περισσότερες Ελληνίδες  αναβάλλουν την εγκυμοσύνη για αργότερα, δίνοντας  προτεραιότητα στις σπουδές τους και στην καριέρα τους.

Μικρό το κόστος

Με τη μέθοδο αυτή που ονομάζεται υαλοποίηση και σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία έχουν γεννηθεί συνολικά 1000 παιδιά στην Αμερική την Αυστραλία και την Ευρώπη. Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν απαιτείται ειδικός ή ακριβός εξοπλισμός ούτε πολύς χρόνος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το κόστος της κατάψυξης ωαρίων δεν ξεπερνά τα 400 Ευρώ, ενώ τα ετήσια φύλακτρα δεν ξεπερνούν τα 100 Ευρώ. Τα έξοδα όμως δεν σταματούν εδώ, αφού σύμφωνα με τον δρ Μαστρομηνά τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν (τουλάχιστον έως σήμερα) τη φαρμακευτική αγωγή και την διαδικασία συλλογής των ωαρίων, όπως  γίνεται στην εξωσωματική

 

Συγγραφέας : Δημοσιογραφική ομάδα Ελευθεροτυπίας
Ημερ/νία : 25/1/2010 3:51:59 μμ
Κατηγορία : Γυναικεία Υπογονιμότητα
Πηγή : Ελευθεροτυπία
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress