Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή τεχνική που προβλέπει με μεγαλύτερη ασφάλεια -σε ποσοστό πάνω από 90%- ποια έμβρυα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν κανονικά και ποια όχι. Η μέθοδος πρόκειται να «μεταφραστεί» σε ένα νέο τεστ που θα κυκλοφορήσει στην αγορά από την εταιρία βιοτεχνολογίας Auxogyn Inc, βοηθώντας τις κλινικές γονιμότητας να επιλέξουν το καταλληλότερο έμβρυο για εμφύτευση στη μήτρα της μητέρας.

Θα απαλλαχτούν έτσι χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια από την ταλαιπωρία να κάνουν αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες αποτυγχάνουν εν μέρει επειδή οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαλέξουν εκείνα τα γονιμοποιημένα ωάρια που είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχτούν σε μια πετυχημένα εγκυμοσύνη.

Η ανακάλυψη, υπό την καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας Ρένι Ρέιχο Πέρα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature Biotechnology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική «Ιντεπέντεντ». Οι ερευνητές (που χρηματοδοτήθηκαν γενναιόδωρα από έναν ανώνυμο χορηγό) ανέφεραν ότι η τεχνική τους μπορεί να γλιτώσει αρκετές γυναίκες από περιττές προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παράλληλα να βελτιώσει την τωρινή μέθοδο εμφύτευσης πολλαπλών γονιμοποιημένων ωαρίων στην μήτρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας, πράγμα όμως που συχνά οδηγεί σε γεννήσεις διδύμων, τριδύμων κ.ο.κ., τα οποία συνήθως γεννιούνται πρόωρα και συχνά έχουν προβλήματα υγείας στη ζωή τους.

Τα μωρά της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) ή «μωρά του σωλήνα» συλλαμβάνονται στο εργαστήριο από τη συνύπαρξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων και στη συνέχεια τα επιλεγμένα πρώιμα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της γυναίκας για να αναπτυχθούν. Όμως τα περισσότερα δεν αναπτύσσονται κανονικά, γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της όλης διαδικασίας από τότε που, το 1978, γεννήθηκε το πρώτο «μωρό του σωλήνα». Στο πλαίσιο αυτό -αν και δεν συνίσταται- μερικές κλινικές γονιμότητας εμφυτεύουν περισσότερα από ένα έμβρυα στην μήτρα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν εξ αρχής με μικροσκοπικό βίντεο την όλη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από τη στιγμή που τα σπερματοζωάρια συναντούν τα ωάρια στο εργαστήριο και αρχίζει η ανάπτυξη του εμβρύου. Οι επιστήμονες μελέτησαν ιδιαίτερα την «έκφραση» των γονιδίων, δηλαδή ποια γονίδια στην πορεία ενεργοποιούνται και πότε. Με τον τρόπο αυτό, ανακάλυψαν ότι σχεδόν από την αρχή μερικά κύτταρα εμβρύων είχαν διαφορετικές ομάδες ενεργοποιημένων γονιδίων. Έτσι, η μοίρα ενός εμβρύου -αν δηλαδή θα αναπτυχθεί κανονικά ή όχι- φαίνεται να προδιαγράφεται σε πολλές περιπτώσεις (πιθανώς πριν καν τον πρώτο κυτταρικό διαχωρισμό) ήδη από τη στιγμή της σύλληψης και εξαρτάται κυρίως από το ωάριο της μητέρας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρεις παράγοντες-κλειδιά στα έμβρυα του «σωλήνα» ηλικίας δύο ημερών, που μπορούν να δώσουν στους γιατρούς των κλινικών γονιμότητας πιθανότητα 93% να επιλέξουν το καταλληλότερο έμβρυο για την μεταφορά στην μήτρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός αυτοματοποιημένου μαθηματικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα που προκύπτουν από την βιντεοσκόπηση με ειδικό μικροσκόπιο του εμβρύου.

Σήμερα, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (επιλογή σωστού εμβρύου από την κλινική, ηλικία και υγεία ζευγαριού κ.α.), αλλά κατά μέσο όρο μόνο μια στις τρεις γυναίκες (25% – 35%) καταφέρνει να γεννήσει ένα υγιές μωρό με τη συγκεκριμένη τεχνική. Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος πρόβλεψης κατάλληλου εμβρύου μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας στο 50 – 75%. Η καινοτομική μέθοδος ήδη σχεδιάζεται να αρχίσει να δοκιμάζεται κλινικά.

Αναδημοσίευση από το Βήμα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress