Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καφέ, το κάπνισμα ή ακόμη και το υπερβολικό βάρος μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση  «E» 7/11/2009

Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν διαπιστώσουν ότι αδυνατούν να συλλάβουν μετά από εντατική ερωτική συνεύρεση για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι μια σειρά εξωγενών παραγόντων, όπως η συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καφέ, καθώς και το κάπνισμα μειώνουν τις πιθανότητες μιας φυσιολογικής σύλληψης και εγκυμοσύνης.

Οι ίδιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, και κατά τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κάτι που ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να γνωρίζουν.

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά 2.500 ζευγάρια και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο στην Αταλάντα, καταδεικνύει ότι οι πιθανότητες για μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 25%, όταν οι δύο σύντροφοι καταναλώνουν εβδομαδιαίως μια ποσότητα αλκοόλ η οποία αντιστοιχεί σε μια φιάλη κρασιού ή έξι μεγάλων ποτηριών μπίρας.

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες των γυναικών να συλλάβουν μειώθηκαν κατά 18%, ενώ εκείνες των αντρών να συνεισφέρουν στην πραγματοποίηση μιας σύλληψης, κατά 14%.

Τα στοιχεία

Οι μισές εθελόντριες και το ένα τρίτο των εθελοντών κατανάλωναν εβδομαδιαίως λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό, την ίδια ώρα που το 4% των συμμετεχουσών και το 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα κατανάλωναν τουλάχιστον ένα κάθε ημέρα.

Οι γυναίκες που απολάμβαναν από ένα έως εννέα ποτήρια λευκού κρασιού την εβδομάδα είδαν τις πιθανότητες μιας γέννας να μειώνονται κατά 24% και αυτές μιας αποτυχημένης εμφύτευσης του εμβρύου με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF, να αυξάνονται κατά 23%.

Οι άντρες που έπιναν μια μπίρα ημερησίως συνέδραμαν στην επιπλέον μείωση, κατά 30%, των πιθανοτήτων μιας γέννας, αυξάνοντας παράλληλα κατά 38% τις πιθανότητας μιας αποτυχημένης εμφύτευσης.

«Τα ωάρια και το σπέρμα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν και ως εκ τούτου οι γυναίκες οφείλουν να διακόψουν το κάπνισμα, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία είναι υπέρβαρες υποχρεούνται να αλλάξουν τη διατροφή, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύλληψης», επισημαίνει στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC, ο Τόνι Ρούθερφορντ από τη Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο ειδικός γιατρός συλλέγει τα ωάρια από τη γυναίκα κατά την ωορρηξία, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται σε καλλιεργητικό υλικό και ακολουθεί η προσθήκη των σπερματοζωαρίων του άντρα. Το επόμενο στάδιο είναι η μεταφορά των εμβρύων που αναπτύσσονται στη μήτρα της γυναίκας.

Πέραν όμως του αλκοόλ και του τσιγάρου, ανασταλτικός παράγοντας μιας επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης θεωρείται τόσο ο καφές όσο και το πάχος.

Βάσει μιας ολλανδικής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 9.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση περισσοτέρων των τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει κατά 26% τις πιθανότητες σύλληψης.

Όσον αφορά τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους συντρόφους, υψηλές είναι οι πιθανότητες πρόκλησης βλαβών στο σπέρμα τους με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της ποιότητάς του.

Ανδρέας Κατσούλης
akatsoulis@pegasus.gr

Αναδημοσίευση από το Έθνος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress