Ωθήστε την γονιμότητά σας

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να ενισχυθεί η φύση και να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες σύλληψης. Εάν έχετε προσπαθήσει να κάνετε παιδί χωρίς επιτυχία, η απλώς αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης και να βοηθήσει ώστε να εξασφαλίσετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Εντούτοις υπάρχουν μερικοί παράγοντες όπως η ηλικία, τα προβλήματα ωορρηξίας, οι διαταραχές της ποιότητας του σπέρματος και οι φραγμένες σάλπιγγες του οποίους δεν μπορείτε να αλλάξετε.

Γράφει ο Χηνιάδης Χάρης μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγοςΜονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ

 

Οι αλλαγές που εσείς μπορείτε να κάνετε

Βελτιώστε την διατροφή σας

Για γυναίκες μια θρεπτική ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία και να εξασφαλίσουν ότι το σώμα τους είναι σε θέση να μεγαλώσει ένα μωρό. Για τους άνδρες η υγιής διατροφή είναι επίσης σημαντική για την ποιότητα του σπέρματος.

Επιλέξτε μια ποικίλη διατροφή που να περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψωμί, πατάτες, ρύζι και άλλα δημητριακά (ολικής άλεσης αν είναι δυνατόν) χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μη λιπαρό κρέας, ψάρια και άλλες πηγές λευκώματος.

Προσέξτε το βάρος σας

Το πολύ αυξημένο ή το πολύ μειωμένο βάρος μπορεί να απορυθμίσει την περίοδό σας και να εμποδίσει την σύλληψη. Μια γυναίκα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) περισσότερο από 29 ή λιγότερο από 19 είναι σαφώς δυσκολότερο να συλλάβει. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να μην είναι δυνατή για τις πολύ υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες.

Ποτό με μέτρο

Όχι πάνω από δύο μονάδες οινοπνεύματος ημερησίως για τις γυναίκες και τρεις για τους άνδρες, για να αποτραπεί ζημιά στο σπέρμα και στα ωάρια.

Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με τη στειρότητα και την πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες και τα προβλήματα σπέρματος στους άνδρες. Μειώνει επίσης την επιτυχία της θεραπείας της υπογονιμότητας. Η μαριχουάνα και η κοκαΐνη έχουν επίσης επιπτώσεις στο σπέρμα.

Να είστε ενεργοί

Η κανονική ή μέτρια άσκηση (όπως το έντονο περπάτημα) για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως θα βοηθήσει στην σύλληψη και στον έλεγχο του βάρους σας. Η άσκηση μειώνει επίσης την πίεση και ανεβάζει τα επίπεδα των ενδομορφινών –οι ορμόνες της καλής αίσθησης του σώματος.

Σκεφτείτε την εργασία σας

Τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν ακινησία για μεγάλες περιόδους, όπως η μεγάλης απόστασης οδήγηση ή η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως τα χρώματα ή τα φυτοφάρμακα, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος.

Διαχειριστείτε το στρες

Το στρες δεν προκαλεί στειρότητα αλλά η υπερβολική ανησυχία μπορεί μερικές φορές να διαταράξει τον καταμήνιο κύκλο. Προσπαθήστε να μειώσετε το επίπεδο του άγχους και να βρείτε το χρόνο να χαλαρώσετε.

Πάρτε φολικό οξύ

Όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν μωρό πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα φολικού οξέως ημερησίως για να μειώσουν την εμφάνιση γενετικών προβλημάτων όπως πχ. Η δισχιδής ράχη.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα σύλληψης. Συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας.

 

Τα πράγματα που εσείς δεν μπορείτε να αλλάξετε

Γυναίκες

Για τις γυναίκες τα παρακάτω μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη σύλληψη

Προβλήματα ωορρηψίας μερικές φορές οι γυναίκες δεν απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα ή το κάνουν μόνο περιστασιακά.

Οι λόγοι περιλαμβάνουν

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) το οποίο πολυάριθμες μικρές κύστες αναπτύσσονται στις ωοθήκες και η ωορρηξία είναι ακανόνιστη
 •  Παρενέργειες μερικών φαρμάκων όπως τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία (π.χ για τον καρκίνο)
 • Πρόωρη ωοθηκική έκπτωση (πρόωρη εμμηνόπαυση).
 • Ορμονικές δυσλειτουργίες

Φραγμένες σάλπιγγες είναι από τις συχνότερες αιτίες και προέρχεται από

 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις όπως τα χλαμύδια και σπανιότερα η βλεννόρροια.
 • Ενδομητρίωση στην οποία τα κύτταρα από το ενδομήτριο εμφυτεύονται αλλού, όπως οι ωοθήκες
 • Προηγούμενη πυελική χειρουργική επέμβαση π.χ σκωληκοειδίτιδα ή περιτονίτιδα.
 1. 1. Η ηλικία σας η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων σας μειώνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες στη δεκαετία των 20 είναι περίπου δύο φορές πιο πιθανό να από αυτές στα τέλη της δεκαετίας των 30.
 2.  Προβλήματα στη μήτρα τα προβλήματα με το ενδομήτριο όπως τα ινομυώματα ή οι ανωμαλίες της μήτρας μπορούν να αποτρέψουν την επιτυχή εμφύτευση ενός εμβρύου.
 3.  Άλλες ιατρικές καταστάσεις οι λόγοι που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα περιλαμβάνουν τον διαβήτη την επιληψία τον θυρεοειδή καθώς επίσης και γυναικολογικά προβλήματα όπως μια προηγούμενη έκτοπη εγκυμοσύνη ή περισσότερες από μία αποβολές.

Άνδρες

Εδώ η στειρότητα προκαλείται συνήθως από τα προβλήματα του σπέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν

 •  Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων κακή ποιότητα ή κακή κινητικότητα.
 •  Προηγούμενη φλεγμονή ή τραυματισμό των όρχεων. Π χ λοίμωξη που προκαλείται από την παρωτίτιδα χρήση φαρμάκων ακτινοθεραπεία ή αθλητική τραυματισμοί.
 • Προηγούμενη βακτηριακή μόλυνση.
 •  Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση για κήλη ή συστροφή των όρχεω
 • Μια χειρουργική επέμβαση ο διαβήτης, η λήξη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν παλίνδρομη εκσπερμάτωση όπου το σπέρμα ταξιδεύει προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη.
 • Σεξουαλικά προβλήματα όπως η ανικανότητα για ικανοποιητική διέγερση ή στύση.

 

Συγγραφέας : Χηνιάδης Χάρης Μαιευτήρας-Χειρουργός- Γυναικολόγος
Ημερ/νία : 26/1/2010 11:45:14 πμ
Κατηγορία : Ανδρική Υπογονιμότητα
Πηγή : Ελευθεροτυπία
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress