ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΩΑΡΙΩΝ (IVM)

Από το 1978 με την γέννηση της Louise Brown, του πρώτου παιδιού που γεννήθηκε με εξωσωματική μέχρι σήμερα, η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο.

Αν και η πρώτη εξωσωματική που οδήγησε στην γέννηση της Louise Brown πραγματοποιήθηκε χωρίς την χρήση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών, στην πλειονότητα των προσπαθειών εξωσωματικής λαμβάνει χώρα χρήση γοναδοτροπινών για την διέγερση των ωοθηκών και την συλλογή ώριμων ωαρίων.

Η προγραμματισμένη συλλογή ωαρίων σε ανώριμο στάδιο και η εργαστηριακή ωρίμανσή τους για χρήση σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια εναλλακτική τεχνολογία που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Η εργαστηριακή ωρίμανση ωαρίων  (In Vitro Oocyte Maturation-IVM) όπως καλείται η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις όπου η διέγερση των ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic Ovarian Syndrome-PCOS) όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος της εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (Ovarian Hyperstimulation Syndrome-OHSS). Επίσης η τεχνική της εργαστηριακής ωρίμανσης ωαρίων εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου η διέγερση των ωοθηκών με χρήση γοναδοτροπινών είναι απαγορευτική, όπως είναι οι ασθενείς που πάσχουν από μορφές καρκίνου ευαίσθητες σε χρήση ορμονών. Το χαμηλό κόστος της εξωσωματικής που επιτρέπει η τεχνική αυτή λόγω της μη χρήσης γοναδοτροπινών για την διέγερση των ωοθηκών, την κάνει αρκετά ελκυστική, ενώ μια γενικευμένη χρήση της σε όλους τους ασθενείς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ήταν κάτι το επαναστατικό.

Οι δυσκολίες όμως στη διαδικασία συλλογής και χειρισμού των ανώριμων ωαρίων, τα χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε σχέση με την συμβατική εξωσωματική και η αμφισβητούμενη ασφάλεια της μεθόδου όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία των παιδιών που γεννιούνται μετά από εργαστηριακή ωρίμανση ωαρίων, δεν επιτρέπουν προς το παρόν την γενικευμένη χρήση της.

Μέχρι στιγμής 1300 παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά από εργαστηριακή ωρίμανση ωαρίων, ενώ η αναπτυξιακή πορεία παρακολουθείται σε μόλις 400 από αυτά. Μόνον η παρακολούθηση ενός μεγάλου αριθμού παιδιών που γεννιούνται μετά την εφαρμογή της τεχνικής αυτής θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα για την ασφάλεια της εργαστηριακής ωρίμανσης ωαρίων και μόνον τότε η τεχνική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια επανάσταση και να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress