Παρένθετη μητρότητα –πράξη αγάπης.

Ως παρένθετη μητρότητα ορίζεται η μεταφορά στο σώμα τρίτης γυναίκας για κυοφορία, γονιμοποιημένου ωαρίου, ξένου προς την ίδια. Ανάλογα με την γενετική προέλευση του ωάριου ή/και του σπέρματος, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας. Σε κάθε περίπτωση το γονιμοποιημένο ωάριο δεν ανήκει στην κυοφόρο, η οποία δεν έχει καμία βιολογική σχέση με το παιδί και είναι απλά η «μεταφορέας» του εμβρύου.

Παρένθετη μητρότητα συνιστάται σε περιπτώσεις που υπάρχει ιατρικό ιστορικό που καθιστά αδύνατη την εγκυμοσύνη όπως η απουσία μήτρας ή την απαγορεύει όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά και ηπατικά νοσήματα κα. Επίσης συνιστάται παρένθετη μητρότητα όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές χωρίς αιτιολογία.

Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με αυτό τον τρόπο, αρχικά μέσω δικηγόρου αποκτά την ειδική άδεια για να ξεκινήσει τις διαδικασίες.  Στη συνέχεια βρίσκει την γυναίκα (παρένθετη μητέρα) και αφού υπάρξει δικαστική έγκριση ξεκινά η διαδικασία.

Στην Ελλάδα  τα ζευγάρια συνήθως απευθύνονται στο στενό φιλικό περιβάλλον, αν υπάρχει και η δυνατότητα και στο συγγενικό για την γυναίκα που θα μπει στην διαδικασία να κυοφορήσει το μωρό τους με τα γονιμοποιημένα ωάρια της φυσικής μητέρας.

Πρόκειται για μία μέθοδο που δίνει την ευκαιρία σε ζευγάρια να γίνουν γονείς ακόμη και με αυτό τον τρόπο αν και οι γνώμες διίστανται ανάμεσα σε γιατρούς, ψυχολόγους, εκπρόσωπους της εκκλησίας, νομικούς.  Σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται, στην Ελλάδα ισχύει από το 2002.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress