Ανοιχτές ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης στο Κυβέλη.

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα  γονιμότητας βρίσκονται αντιμέτωπα με ιατρικά αλλά και συναισθηματικά διλήμματα.  Συνήθως εστιάζουν  το βιολογικό-ιατρικό κομμάτι καταβάλλοντας εκεί όλες τις προσπάθειες, τα χρήματα και τις δυνάμεις τους.  Όμως, όσο το ζευγάρι αγνοεί τα συναισθηματικά διλήμματα και δεν αναγνωρίζει τα συναισθήματα άγχους, θυμού, απώλειας ελέγχου και θλίψης, τόσο δυσκολεύεται να τα αντιμετωπίσει λειτουργικά. Γι’ αυτό συστήνεται στα ζευγάρια ατομική ή ομαδική συμβουλευτική.
Η ομαδική συμβουλευτική, πέρα από συναισθηματική στήριξη, παρέχει στα μέλη την αίσθηση του ανήκειν. Τα υπογόνιμα ζευγάρια αντιμετωπίζουν -επιπλέον-  τον κοινωνικό στιγματισμό και συχνά νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά.
Το σωματείο ΚΥΒΕΛΗ  , αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή,  οργανώνει ομαδικές συνεδρίες με ψυχολόγο. Οι συνεδρίες είναι ανοιχτές, διαρκούν 2 ώρες και πραγματοποιούνται 2 φορές το μήνα.
Τα θέματα που απασχολούν τα ζευγάρια αναδύονται μέσα από τη συζήτηση και θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις ομάδες:

Α) «Εμείς και οι Άλλοι»: Τα υπογόνιμα ζευγάρια αναφέρονται στις κοινές εμπειρίες, μειώνοντας  έτσι το αίσθημα της μοναξιάς. Θεωρούν ότι οι άλλοι, που δεν έχουν παρόμοια εμπειρία, δεν τους κατανοοούν και δεν ξέρουν να τους στηρίξουν. Οι «Άλλοι» μπορεί να είναι γονείς, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι/εργοδότες και ιατρικό προσωπικό των κέντρων εξωσωματικής.
Β) «Εμείς οι δύο»: Τα υπογόνιμα ζευγάρια συχνά αναφέρουν δυσκολίες στη μεταξύ τους σχέση. Οι δυσκολίες συνήθως έχουν να κάνουν με συζυγικές συγκρούσεις, ασυμφωνία στόχων, αδυναμία στήριξης ή κατανόησης και ασυμφωνία ως προς την κοινοποίηση της υπογονιμότητας σε τρίτους.
Γ) «Εμείς και ο εαυτός μας»: τα συναισθήματα απώλειας, θυμού, θλίψης, αδυναμίας ελέγχου, άγχους, πένθους κτλ. εκφράζονται στον ασφαλή χώρο της ομάδας και λειτουργούν απελευθερωτικά για τα μέλη. Επίσης, θέματα υιοθεσίας και εναλλακτικών τρόπων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής απασχολούν έντονα τα άτομα που έχουν απογοητευτεί από αρνητικά αποτελέσματα.

Η ομάδα του ΚΥΒΕΛΗ βοηθά τα μέλη με τους εξής τρόπους:
Α) προσφέρει ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ επιτρέποντας την έκφραση συναισθημάτων, διλημμάτων και σκέψεων
Β) μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και προσφέρει την αίσθηση του ΑΝΗΚΕΙΝ
Γ) μειώνει την αίσθηση στασιμότητας και σύγχυσης και βοηθά τα μέλη να αλλάζουν ΟΠΤΙΚΗ
Δ) ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ τα μέλη να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους και να προσπαθούν για αυτούς.

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσα από τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες της ομάδας:
• Οικειότητα και θερμή υποδοχή των νέων μελών
• Βιωματικές ασκήσεις (με την καθοδήγηση της ψυχολόγου)
• Ανταλλαγή ιατρικών- βιολογικών πληροφοριών
• Ανταλλαγή εμπειριών

Η ομάδα ψυχολογικής στήριξης του ΚΥΒΕΛΗ σέβεται τη διαφορετικότητα των μελών και δίνει στον καθένα το χώρο και χρόνο που χρειάζεται για να εκφραστεί. Μέσα σε αυτό το κλίμα σεβασμού και αλληλοϋποστήριξης το ΚΥΒΕΛΗ προσφέρει κάτι πιο χρήσιμο στα ζευγάρια: ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλά ζευγάρια  που τελικά αποκτούν παιδί, επισκέπτονται συχνά το σωματείο ΚΥΒΕΛΗ με την επιθυμία να μοιραστούν τη χαρά τους με μια ομάδα που τα συνόδευσε στο ταξίδι της δικής τους Ιθάκης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress