Το πρώτο μωρό από μεταμοσχευμένη μήτρα είναι πολύ πιθανό να γεννηθεί μέσα στο επόμενο έτος. Εννέα άτεκνες γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή υπέστησαν αφαίρεση λόγω καρκίνου, έλαβαν μοσχεύματα από στενούς συγγενείς τους εν ζωή.

Πολύ σύντομα όλες τους θα προσπαθήσουν να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση χάρη σε μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξάγεται στη Σουηδία και δίνει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες χωρίς παιδιά.

Οι νέες μήτρες, που προέρχονται από τις μητέρες των γυναικών αυτών ή από άλλες στενές συγγενείς που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους, όχι μόνο θα τους επιτρέψουν να βιώσουν τη χαρά της μητρότητας αλλά σηματοδοτούν επίσης ότι τα μωρά θα είναι γενετικά δικά τους.

Τα μωρά που είναι πολύ πιθανό να συλλάβουν οι εννέα Σουηδέζες πρόκειται να γεννηθούν με καισαρική τομή, ενώ οι μήτρες θα αφαιρεθούν ύστερα από μία ή τυχόν δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει δεχθεί ορισμένες αρνητικές κριτικές επειδή περιλαμβάνει τη λήψη μήτρας από ζωντανούς δότες, με την σουηδική ομάδα να υποστηρίζει ότι τα όργανα είναι γενικότερα σε καλύτερη κατάσταση. Άλλοι χειρούργοι θεωρούν ότι μία τόσο μεγάλη εγχείρηση συνήθως δεν είναι σωτήρια για τον δότη, επισημαίνοντας ότι η καλύτερη επιλογή είναι η μεταμόσχευση μήτρας από δότες που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Ο Dr. Richard Smith, επικεφαλής του τμήματος μεταμοσχεύσεων μήτρας στην Αγγλία, θεωρεί την ανακάλυψη των Σουηδών ως το μέγιστο επίτευγμα στον τομέα του. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι μία επιτυχημένη γέννηση θα ενισχύσει παρόμοια προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία το 2000, όμως ο οργανισμός της γυναίκας απέρριψε το μόσχευμα ύστερα από τέσσερις μήνες. Ύστερα από 11 χρόνια Τούρκοι γιατροί πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη μεταμόσχευση, αλλά η ασθενής έχασε το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress