Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ»

[20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Το κόστος της εξωσωματικής παραμένει εξοντωτικό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Πέρασαν 32 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε το πρώτο παιδί του δοκιμαστικού σωλήνα. Σήμερα στη χώρα µας γεννιούνται 3.500-4.000 μωρά ετησίως µε τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Ο δρόμος όμως για τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας δεν είναι πάντα εύκολος. Τα µέλη του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας μοιράζονται τις ανασφάλειές τους.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του Σωματείου «Κυβέλη», ∆ήμητρα ∆ρακοπούλου, γίνονται προσπάθειες ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν το οικονομικό ποσοστό της συμμετοχής τους, καθώς το κόστος της εξωσωματικής παραμένει δυσβάστακτο.

1 Πόσα είναι τα υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα;

Υπολογίζεται πως στη χώρα µας 350.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί – δηλαδή, ένα στα έξι αντιµετωπίζει πρόβληµα υπογονιµότητας.

2 Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωµατικής αυξάνονται;

Η Ελλάδα στον τοµέα της εξωσωµατικής πάει καλά. Τα αποτελέσµατα είναι αισιόδοξα και χρόνο µε τον χρόνο υπάρχει µεγαλύτερη ελπίδα για τα ποσοστά επιτυχίας, αφού η ιατρική προοδεύει συνεχώς.

3 Η επιστήµη όµως έχει και όρια…

Τα όρια της επιστήµης καθορίζονται από τη νοµοθεσία, όπως είναι, για παράδειγµα, το ηλικιακό «ταβάνι». ∆εν πρέπει όµως να εξετάζεται µόνο το προφανές. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αντοχές (σωµατικές και ψυχολογικές) είναι αυτές που θέτουν όρια στην επιστήµη.

4 Το ψυχολογικό κόστος των αποτυχιών;

Οι επανειληµµένες αποτυχίες επηρεάζουν την ψυχολογία των ζευγαριών, γι’ αυτό η ψυχολογική στήριξη που παρέχει το Σωµατείο «Κυβέλη» είναι ιδιαίτερα σηµαντική.

5 Πώς το αντιµετωπίζει το ζευγάρι;

Μόνο µε την αγάπη και την κατανόηση µπορεί να αντιµετωπίσει πιθανές αποτυχίες και να αντέξει την αγωνία των προσπαθειών. Οταν πέφτει ο ένας, πρέπει να υπάρχει ο άλλος να του δώσει το χέρι να ξανασηκωθεί.

6 Πόσα µέλη αριθµεί το Σωµατείο «Κυβέλη»;

Εχουµε φτάσει στα 550 εγγεγραµµένα µέλη.

7 Τι είναι αυτό που αναζητούν; Φιλία;
Συµπαράσταση; Βοήθεια;

Μια ζεστή αγκαλιά που µέσα σ’ αυτήν θα βρουν φιλία, συµπαράσταση, βοήθεια, στήριξη και παρηγοριά από ανθρώπους που έχουν βιώσει τις ίδιες εµπειρίες, νιώθουν τα ίδια συναισθήµατα, προβληµατίζονται από τις ίδιες αγωνίες. Ολα αυτά, εκτός από το «Κυβέλη» και το ∆.Σ., τα δίνει απλόχερα η έµπειρη ψυχολόγος µας στις οµαδικές συνεδρίες µας εντελώς δωρεάν.

8 Η συχνότερη ερώτηση όταν επικοινωνούν για πρώτη φορά µαζί σας;

Εως πότε θα προσπαθώ;

Μπορώ; Θα έρθει το επιθυµητό αποτέλεσµα;

9 Συµµετέχουν και άντρες στις συναντήσεις σας;

Ναι, πολλές φορές συνοδεύουν τις συζύγους τους.

10 Χρειάζονται διαφορετική αντιµετώπιση;

Κατηγορηµατικά ναι, διότι αφενός η συνεδρία απαρτίζεται από πολλές γυναίκες, αφετέρου οι άντρες εκ φύσεως είναι πιο κλειστοί χαρακτήρες και δύσκολα συζητούν τέτοια θέµατα.

11 Η υπογονιµότητα παραµένει θέµα ταµπού;

∆υστυχώς. Το «Κυβέλη» από το 1995 και µέχρι σήµερα µε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ καταπολεµά το στίγµα της εξωσωµατικής.

12 Το θέµα της επόµενης συνάντησής σας;

Η υπογονιµότητα: κίνδυνος ή ευκαιρία; Γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για τις γυναίκες να χάσουν τα όριά τους, την υποµονή τους, την αξιοπρέπειά τους. Η εξωσωµατική όµως είναι και ευκαιρία – σε ό,τι αφορά τη δική µου περίπτωση, µε ένωσε ακόµη περισσότερο µε τον σύζυγό µου. Γίναµε µια γροθιά.

13 Το κόστος της εξωσωµατικής παραµένει δυσβάστακτο.

Τα ζευγάρια εξακολουθούν να υφίστανται πολύ συχνά οικονοµική εξόντωση, προκειµένου να κάνουν ένα παιδί. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως το κόστος του κύκλου ξεκινά από τα 3.500 ευρώ.

14 Οι οικονοµικά ασθενέστεροι µπορούν να ανταποκριθούν;

Οχι, γιατί το κόστος της εξωσωµατικής παραµένει υψηλό, ενώ η κάλυψη των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταµεία είναι µηδαµινή. Εµείς, ως σωµατείο, µπορούµε και βοηθάµε τους οικονοµικά ασθενέστερους δίνοντάς τους κύκλους εξωσωµατικής δωρεάν ή επιχορηγούµενους, που µας χορηγούν ευγενικά οι ιατροί.

15 Πιέζετε την πολιτεία προς την κατεύθυνση αυτή;

Με επιστολές διαµαρτυρίας και συνεχή διαβήµατα πιέζουµε τα ασφαλιστικά ταµεία να αυξήσουν το οικονοµικό ποσοστό της συµµετοχής τους.

16 Έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις παρένθετης µητρότητας;

Όχι σε σηµαντικό βαθµό. 17 Υπάρχουν ηθικά διλήµµατα;

Τα όποια διλήµµατα µπορεί να υπάρχουν παραµερίζονται µπροστά στον σκοπό ενός πολυπόθητου παιδιού.

18 Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι του… σωλήνα;

Βεβαίως, άλλωστε οι γονείς τους έδωσαν µάχη και βγήκαν νικητές ίσως στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους.

19 Υποβληθήκατε σε πέντε κύκλους εξωσωµατικής. Η προσωπική σας εµπειρία τι σας δίδαξε;

Οτι η εξωσωµατική είναι µια επώδυνη, επίπονη, ψυχοφθόρα διαδικασία, αφού απαιτεί µεγάλο απόθεµα βιολογικών, ψυχικών και οικονοµικών δυνάµεων. Οµως, ευτυχώς που υπάρχει και όλοι εµείς γίναµε γονείς χάρη σ’ αυτήν.

20 Τι συµβουλεύετε τα νέα ζευγάρια;

Να έχουν επιµονή, υποµονή και θα έρθει η στιγµή που η εξωσωµατική θα τους ανταµείψει.

Αναδημοσίευση από Τα Νέα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress